Behandelingen

Trimmen is nodig om de oude dode vacht te verwijderen of om uw hond netjes in model te brengen. Soms heeft de hond last van veel haar en is het fijn als dit verwijderd/ingekort wordt. Niet alleen langharige honden hoeven getrimd te worden. Sommige kortharige honden hebben ook veel last van het ruien.

Er zijn een aantal trimtechnieken:

Scheren / Knippen
Het verschil tussen scheren en knippen is de lengte van de vacht. Wil je een korte vacht, dan is het makkelijker om te scheren. Wil je de vacht wat langer houden, is knippen een betere oplossing. Het knippen wordt met een effileerschaar gedaan, zodat er geen ‘happen’ in de vacht ontstaan. Bij het knippen van een poedel bijvoorbeeld wordt gebruik gemaakt van een normale schaar.
Knippenscheren3

Effileren
Effileren is het uitdunnen van de vacht. Soms heeft een hond een dikke vacht. Door het effileren kunnen we de vacht wat uitdunnen, waardoor de vacht mooier valt.

Plukken
Ruwharige worden worden geplukt. Dit betekent dat de bovenste laag haar eruit wordt gehaald. De nieuwe vacht heeft nu ruimte om te groeien. De onderste laag haar blijft staan. De meeste plukvachten zijn 2x per jaar rijp om te plukken. Plukken doet geen pijn voor de hond.
Plukken

Ontwollen
Het ontwollen doe ik bij honden met zware vachten, zoals de Sint Bernard of Husky. Ik haal dan alle losse dode haren eruit. Dit is fijn voor u (het schoonmaken in huis), maar zeker ook voor de hond. Na deze behandeling was ik de hond, zodat er nog meer haren uit komen.

Wassen
Bij een trimbeurt was ik de hond. U kunt ook bij mij terecht voor een losse wasbeurt. Een wasbeurt zorgt er niet alleen voor dat uw hond fris is, er verdwijnt ook vuil. Blijft dit zitten, dan kan dit gaan jeuken. De ruiperiode wordt versneld door de hond te wassen, de haarzakjes gaan tijdens het wassen openstaan en zo laten de haren beter los. Ook kortharige honden kunnen een wasbeurt gebruiken. Ik gebruik professionele shampoos die de vacht goed verzorgen.

Plukhonden worden tijdens de trimbeurt niet gewassen.