Nagels knippen

Normaal slijten de nagels van een hond af bij het lopen over een harde ondergrond. Het knippen van de nagels is dan niet of nauwelijks nodig. Wanneer honden minder vaak op straat lopen of wanneer de nagels een afwijkende stand hebben, groeien de nagels te lang door en moeten ze wel geknipt worden. Ook hebben honden aan de binnenkant van de voorpoot een nagel zitten die de grond niet raakt en daarom ook niet afslijt. Deze moet dus sowieso af en toe geknipt worden.

Te lange nagels is niet fijn voor een hond. Een hond voelt dit tijdens het lopen. Ook kunnen de nagels makkelijker afbreken of inscheuren en dit kan dan best pijnlijk zijn voor de hond. Het is dus belangrijk om de nagels van uw hond goed in de gaten te houden.

Uw kunt de nagels laten knippen bij een trimsalon of bij de dierenarts. U kunt dit ook zelf doen! Vaak vinden mensen dit eng, maar met een goede voorbereiding zal het lukken.

  1. Gebruik een speciale nageltang voor honden (te koop bij de dierenwinkel)
  2. Zorg voor een rustige en goed verlichte omgeving
  3. Het is makkelijk als iemand helpt om de hond vast te houden
  4. Neem de tijd, doe het niet als je gehaast bent
  5. Beloon uw hond als u klaar bent

Op het plaatje is een hondennagel te zien. Het rode gedeelte is het ‘leven’. Dit is gevoelig en hier moet u dus NIET in knippen. Gebeurt dit wel, dan doet dit pijn voor de hond en gaat de nagel hevig bloeden. Zorg ervoor dat u altijd vòòr het leven blijft. Met een zwarte nagel is dit lastiger te zien. probeer dan met een zaklamp op de nagel te schijnen zodat je het leven ziet zitten.

Er is speciaal poeder om een bloedende nagel te stelpen.

Wanneer u voor het eerst de nagels van uw hond gaat knippen, laat de hond er dan eerst rustig aan wennen. De hond moet het niet erg vinden als u aan zijn voet zit. Dit is de eerste stap. Daarna kan hij pas wennen aan het knippen van de nagels.

Comments & Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.